zaterdag 23 maart 2013

99 schakers van start in ASV Voorjaarstoernooi


Groep A kent geen verrassingen in openingsronde
In de eerste ronde maakten de titelkandidaten geen fout. Titelverdediger Maarten Solleveld klopte de ASV-er Sander Berkhout. Diens clubgenoot John Sloots was niet opgewassen tegen Stefan Kuipers en ook Willy Hendriks was een ASV-er de baas. Peter Boel was zijn slachtoffer. Daarmee waren de ASV-ers kanonnenvoer. Zij zullen echter in de komende ronden zeker nog van zich doen spreken. Slechts twee van de vijftien partijen eindigden in het voordeel van de lagergeplaatste speler. Oud-ASV-er Paul de Freytas versloeg de Utrechter Wesley Vermeulen en het talent Sebastian Halfhide verraste Freddie van der Elburg uit Apeldoorn. De openingsronde is een voorbode van een spannend toernooi met één grootmeester – helaas moest Sipke Ernst op het laatste moment verstek laten gaan – en drie meesters.

Groep B geeft al in eerste ronde veel strijd
In de eerste ronde zijn de ratingverschillen meestal zo groot dat er veel, vaak snelle, beslissingen zijn in het voordeel van de speler met de hoogste rating. Dit jaar breken de spelers in groep B met die traditie. De favorieten Arent Luimes en Bert Duijker bleven al meteen op remise steken. Bart Koeweiden en Niels Matser openden zo dus verrassend sterk. Nog onverwachter kwamen de zeges van Nadia Bloemendaal op Gerrit Janssen en die van Luc van Dijk op Hans Eshuis. De ASV-ers zullen deze dag vooral ook de verrichtingen van de talenten Pieter Verhoef en Bent Schleipfenbauer volgen. Bent Schleipfenbauer opende sterk met een winstpartij tegen Jacques Boonstra. Pieter Verhoef verloor zijn eerste partij. Joep Peeters was de ASV-er te slim af.

Ook in groep C gaat het niet vanzelf voor de favorieten
Aan de eerste vier borden maakte de spelers met de hoogste rating geen fout. Zo was er winst voor de Duitsers Rainer Haupt en Martin Witthaus. Ook de ASV-er Hub Kusters en Gerard de Visser uit Rhenen maakten geen fout. Malcolm Lok hield verrassend zijn clubgenoot van De Toren, Dick Vliek, op remise en dat deed ook Rob Lubbers tegen Rolf Hendriks. Kazem Mollahosseini en Nedzat Suljmani, nog maar kort lid bij ASV, debuteerden in het Voorjaarstoernooi beiden met winst. De krachtsverschillen zijn naar het zich laat aanzien niet zo groot in deze groep. Dat belooft dus een spannend toernooiverloop.