zaterdag 23 maart 2013

Apeldoornse schakers nemen het heft in handen

In de vierde ronde namen de Apeldoornse schakers Armen Hachijan en Stefan Kuipers de leiding in groep A. Stefan Kuipers klopte David Miedema. In de tijdnoodfase ging Willy Hendriks kopje onder in een strategisch gevecht met Armen Hachijan. Maarten Solleveld had maar zes zetten nodig om zich te herstellen van zijn nederlaag uit de derde ronde. Michael Kirch was een gewillig slachtoffer. In het kielzog van Maarten Solleveld kwamen ook Stefan Bekker, Demre Kerigan en John Sloots op drie punten. De vierde ronde is ook altijd het moment waarop een speler van onderuit een eindsprint inzet. Wellicht is dat dit jaar Hotze Hofstra of Freddie van der Elburg. Beiden wonnen in ieder geval hun partij.

In groep B werden de ASV-ers geƫlimineerd uit de kopgroep. Bent Schleipfenbauer stond wel dreigend tegen Carlos Preuter, maar ergens ging iets mis. Carlos Preuter profiteerde en won zo ook zijn vierde partij. Achter de eenzame koploper volgen drie spelers met een half punt achterstand. Harry Verhoef bleef een kwaliteit voor tegen Murat Duman. De Velpse koploper kon vervolgens een vrijpion niet meer stoppen. De Enschedese studente Nadia Bloemendaal was een maatje te groot voor Erwin Velders. Verrassend was de zege van Martin Beenhakker uit Lelystad tegen Robert Naasz. Door deze uitslagen schuift het veld weer in elkaar.

Een 100%-score heeft geen enkele speler in de C-groep meer. De koplopers Martin Witthaus en Rembrandt Bruil deelden na een spannende strijd het punt. De derde koploper Hub Kusters tastte mis tegen Malcolm Lok, waardoor de Torenaar doorschoof naar de kop van de ranglijst met 3½ punt. Achter de drie koploper volgt een groep van vijf spelers op een half punt achterstand. Onder hen de ASV-er Theo Koeweiden.