zaterdag 17 maart 2007

Krudde en Dekker vermaken publiek


Peter Hamers in gevecht met zijn pupil Masha Bitalzadeh
 
Posted by Picasa

Het vijftal koplopers werd in de derde ronde gereduceerd tot drie. Het meeste spektakel werd geboden door Fitzgerald Krudde en Bart Dekker. De Helmonder speelde makkelijk en geconcentreerd en zo kwam Krudde met een pion minder in een verloren eindspel. Met allebei minder dan een minuut op de klok gaf Dekker eerst zijn belangrijke vrijpion weg en vervolgens in het lopereindspel ook nog eens zijn loper. Na promotie tot dame volgde een zettenreeks waar af en toe ook een reglementaire zet tussen zat. De meest opmerkelijke manoeuvre was van Dekker die met twee grote stappen zijn koning van f7 naar d3 bracht. Dat de koningen zo nu en dan naast elkaar geparkeerd stonden was daarbij maar een kleine overtreding van de spelregels. De laatste zet was in ieder geval een reglementaire matzet door de SMB-er. Ver voor dat spektakelstuk was Peter Boel al afgehaakt tegen Sander van Eijk. De ASV-er bleef een stuk achter. Erik van den Dikkenberg maakte het Zvulon Gofshtein erg lastig. Hoewel de Israëliër beter stukkenspel had, bleef Van den Dikkenberg toch goed overeind en na pionwinst leken de kansen zelfs te keren. In tijdnood greep de captain van Veenendaal echter mis en na dameverlies bleef de verrassing uit. Achter de drie leiders volgt Bram van den Berg op een half punt achterstand. De speler van Stukkenjagers voerde met Bram van der Velden een wildwestgevecht uit. Met dame tegen twee torens kreeg Van den Berg de aanval en na kwaliteitswinst volgde een lang eindspel, dat uiteindelijk verloren ging voor Van der Velden.

In de B-groep vermaakten Stefan Bekker en Eric de Winter het publiek. De Veenendaler had een pion meer in een stelling met zware stukken en ongelijke lopers. Na een blunder van Bekker won de Velpenaar een pion terug met aanval. Uiteindelijk restte een stelling waarin beiden niets meer konden. Door deze puntendeling en de remises van de andere leiders kregen de achtervolgers Désiré Fassaert en Fabio Bravo de kans om het leidende vijftal te achterhalen. Fassaert deed dat ten koste van het Torentalent Noud Lentjes en Bravo klopte Doesburger Patrick van Waardenburg.

Frans Veerman toonde in de C-groep over de hardheid te beschikken die nodig is om hoog te eindigen. In een gesloten partij tegen Anton de Vreede raakte de ASV-er een pion achter. Beide spelers hadden echter veel tijd gebruikt. En aan het eind had Veerman 21 seconden over toen De Vreede de klok op nul zag staan. Ook Maurice van Eijk en Vaclav Ocelik wonnen voor de derde keer.