zaterdag 17 maart 2007

Zvulon Gofshtein wint Voorjaarstoernooi 2007


Zvulon Gofshtein is de opvolger van Martijn Dambacher als winnaar van het Voorjaarstoernooi. Ook tegen Ali Bitalzadeh viel zijn stijl van spelen op. Niet spectaculair, maar al zijn stukken staan steeds goed. Vanuit een gelijkopgaand duel bleef Bitalzadeh ineens met een slecht eindspel zitten. Een verre vrijpion besliste. Even daarvoor won Fitzgerald Krudde van Peter Boel. De SMB-er stond steeds beter en na kwaliteitswinst was de zege snel voor elkaar. Daarmee bleven de twee topklasseringen ongewijzigd voor Zvulon Gofshtein, die met 6½ punt oud-ASV-er Fitzgerald Krudde een half punt voorbleef. Willy Hendriks eiste achter de twee toppers de derde plaats op. Dat was te danken aan een snelle winst tegen Anthony Migchels.

In de B-groep ging koploper Stefan Bekker keihard onderuit. Bekker moest frivool spel bekopen met dubbel pionverlies zonder al teveel compensatie. Dameruil maakte het eenvoudiger voor de Wageninger. Na een penning volgde nogmaals materiaalwinst en uiteindelijk de winst in de groep. Achter Neuteboom haalden vier spelers een half punt minder dan de 5½ van de winnaar. Eric de Winter speelde opnieuw remise; nu tegen Jan van Dorp. Bij Gerben Hendriks en Désiré Fassaert was er wel veel strijd. Na wisselende kansen eindigde het duel met koning en drie pionnen tegen koning en paard in remise. Rob Amato voegde zich bij de nummers twee door Koen Maassen van den Brink te verslaan. Zo was de tweede plaats voor Stefan Bekker, Eric de Winter, Désiré Fassaert en Rob Amato.

In de C-groep verloor Valentijn Phijffer in het zich van de haven de toernooiwinst. Nick Kooijmans koos na rokade op verschillende vleugels de aanval met een loperoffer. De Nijmegenaar vond nog wel een uitweg, maar dat kostte hem drie pionnen. Na stukkenruil ging Phijffer uiteindelijk aan de andere kant van het bord toch nog mat en zo bleef de SMB-er op 5½ punt steken. Kooijmans won door zijn zege met zes punten de C-groep. Van de goed presterende jeugdspelers hield alleen Vaclav Ocelik het tot het eind vol. In de slotronde won de jongeling in het eindspel van Henk Hamer. Frans Veerman voegde zich bij Ocelik. De zoon van de toernooiwinnaar, Jermo Kooijmans, werd overspeeld door de Arnhemse routinier. Ocelik en Veerman kwamen zo naast Phijffer.