zaterdag 13 maart 2010

Ronde 4: De spanning neemt toe

Groep A:
 
Van de drie koplopers bleef alleen Fred Slingerland overeind. De Leidse schaakmeester hield Willy Hendriks van het lijf. In een ingewikkelde strijd met actieve stukken aan weerszijde raakte Hendriks na een kwaliteitsoffer nog een tweede kwaliteit kwijt. Dat was teveel van het goede. Bij Sander van Eijk en Koen Lambrechts werd tot in het eindspel om ieder veld geknokt, maar remise werd tot beider deel. In deze ronde had Viesturs Meijers de aansluiting moeten vinden met de toppers. Stefan Bekker maakte het de Letse grootmeester echter bijzonder lastig. Met weliswaar een enorm tijdvoordeel slaagde Meijers er niet in met een vrijpion schade aan te richten. Bekker offerde een een eerder door Meijers geoffferd stuk terug en met nog luttele seconden op de klok tekenden beide kemphanen de vrede.


Groep B:
 
Hier wint Niels Matser na Dxf6+ en Dxe5 gevolgd door Pf6+

Niels Matser heeft alleen de leiding genomen in groep B. Al snel raakte Carlos Preuter in het Torenduel een kwaliteit kwijt. Bovenstaande foto geeft het moment weer, waar Matser het punt pakte. Van de achtervolgers van het leidende duo won alleen Jorick Laan. De jongeling van De Toren klopte de ASV-er Tony Hogerhorst. Marco Braam en Harry Verhoef deden wat ze konden in een gesloten stelling. Het evenwicht werd echter niet verbroken. Aan Jorick Laan in de volgende ronde de eer om de hegemonie van Niels Matser te doorbreken.

Groep C:
 
Jacko Reiding blijft winnen. In een spannend gevecht moest ditmaal Jonathan van der Krogt voor de nummer één geplaatste speler buigen. Ton van Eck bleef in het kielzog van Reiding. Met de witte stukken was de ASV-er te sterk voro Raimond Vastenhout. Ton van Eck zal in de 5e ronde de kans krijgen om het half punt achterstand op de koploper om te zetten in een voorsprong. Frans Veerman en Ko Kooman sloten aan bij Jonathan van der Krogt op drie punten.