zaterdag 22 maart 2014

1e ronde: Favorieten maken geen fouten

De ASV-toernooien staan erom bekend dat de favorieten vaak al snel sneuvelen. Het was niet voor niets dat afgelopen jaar Armen Hachijan het toernooi op zijn naam schreef en niet een van de vier titelhouders die in 2013 actief waren. Dit jaar ging het in ieder geval de eerste ronde goed. Robert Ris won extreem snel van Barth Plomp en ook David Miedema had weinig moeite met Richard van der Wel. Ruud Janssen had iets meer tijd nodig, maar de Arnhemse grootmeester kwam niet in gevaar tegen Pim Ydo. Alleen Sander van Eijk had het zwaar. Met een pion minder in het eindspel moesten het gevaar komen van zijn loperpaar. Opponent Gerben Hendriks reageerde met minder dan een minuut op beide klokken niet goed op een aanvalszet van de Wageningenspeler. Mat volgde vervolgens snel. De enige grote verrassing in deze ronde kwam van Henny Haggeman. De Doetinchemmer versloeg Mees van Osch.

In groep B werd Iloy Timmerman meteen al verslagen door Henk Pruijssers. Jan Hendrik Neuteboom, Désiré Fassaert en Gerrit Janssen profiteerden van deze misstap, maar misschien hebben ze er met Henk Pruijssers wel een nieuwe concurrent bij. Pieter Verhoef morste meteen al een half punt. Bennekommer Kees van Dijk hield de talentvolle ASV0-er knap op remise. Ook Nico Schoenmakers bleef op remise steken tegen clubgenoot Bob Kooij. Alle ogen van de ASV-ers waren natuurlijk ook gericht op hun oud-clubgenoten Marco Braam en Ignace Rood. Beide ex-ASV-ers bleken het schaken nog niet verleerd en begonnen met winst.

Fred Rienstra (l) tegen Roel Elbers

Lucas de Jong moest flink aan de bak tegen Remco Menger, maar uiteindelijk besliste het krachtsverschil in Nijmeegs voordeel. Ook Henk Hamer opende met winst. Kees van Keulen kon het niet bolwerken tegen de Doetinchemmer. Hub Kusters, Oscar Mercan en Karin Pruijssers zijn vooralsnog ook van plan lang in de top te blijven meespelen.